Pământul | Terra

Ahhh Terra, Pământul, casa noastră! 

Căsuța noastră dragă și neprețuită merită un articol pe cinste! Chiar dacă este unul mai lung, eu zic că merită! Poate multe dintre aceste informații le știți, poate le-ați uitat sau chiar sunt noutăți pentru voi.

Terra, sau Pământul…..a 3-a planetă de la Soare, a 3-a planetă terestră și totodată și casa noastră. Singura planetă unde există viață. A 5-a planetă ca mărime din sistemul solar și cea mai mare dintre cele terestre. Față de Soare se află la o distanță de 149.5 milioane de km (distanță medie). Suprafața Pământului este acoperită în proporție de 70% de apă iar restul de 30% uscat. Pământul se rotește în jurul Soarelui în 365 de zile iar în jurul axei sale în 24 de ore (cifre rotunjite).

Pământul are un singur satelit natural, Luna care orbitează în jurul acestuia la o distanță medie de 383.000 km la fiecare 28 de zile. Atmosfera Pământului este compusă din 77% Azot, 21% Oxigen, 1% Argon, 0.038% Dioxid de Carbon iar restul alte gaze.

Atmosfera este alcătuită în funcție de temperatura și compoziția sa din mai multe straturi:

- Troposfera. Este primul strat al atmosferei ce începe de la suprafața planetei și se extinde până la 9 km la poli și 17 km la ecuator. Troposfera constituie aproximativ 80% din masa întregii atmosfere. Troposfera este încălzită în mare parte datorită transferului de energie de la sol. Astfel că pe măsură ce ce altitudinea crește, temperatura scade. În acest strat au loc toate fenomenele meteorologice. Tropopauza este granița dintre troposferă și stratosferă. Temperatura în tropopauză este de -60°C.
- Stratosfera. Se extinde de la 9-17 km(în funcție de latitudine) până la aprox 51 km înălțime (inclusiv stratopauza). Temperatura crește odată cu înălțimea datorită absorției radiației ultraviolete de către stratul de ozon. Exact, stratul de ozon se află în stratosferă. Stratul de ozon este localizat în partea inferioară a stratosferei între 15-35 km. Aproximativ 90% din ozonul din atmosfera Pământului este conținut în stratosferă. Stratopauza – granița dintre stratosferă și mezosferă este situată între 50-55 km, iar temperaturile sunt mult mai calde decât în tropopauză, ajungând abia la limita înghețului.

- Mezosfera. Se extinde de la stratopauză adică de la 50-55 km până la 80-85 km. Este acel strat din atmosferă în care aproape toți meteorii ard și se dezintegrează înainte de a pătrunde în straturile inferioare. Temperatura din nou scade odata cu altitudinea. Temperatura medie de la limita superioară a mezosferei este de -85°C iar în mezopauză temperatura scade până la -100°C. Datorită temperaturilor extreme din mezosferă, vaporii de apa sunt înghețați formând nori de gheață (faimoșii nori noctilucenți).

- Termosfera. Se extinde de la mezopauză (85km) și până la 500-600 km deasupra Pământului. Temperatura din nou crește odată cu altitudinea ajungând la valori de până la 1500°C. Deși temperatura este atât de ridicată, un om nu o poate simți datorită lipsei de contact cu puținii atomi de gaz pentru a transfera atâta căldură. Un termometru normal ar arăta 0°C Stația Spațială Internațională orbitează în acest strat al atmosferei  la o altitudine de 320-380 km.

- Exosfera. Stratul superior al atmosferei noastre. Se extinde de la 500 la 1000 km înălțime. Strat compus în mare parte din hidrogen și heliu. În straturile termosferei și exosferei se găsește și ionosfera, stratul responsabil pentru propagarea undelor radio și pentru existența aurorelor boreale și australe. Ionosfera formează marginea interioară a magnetosferei.

Magnetosfera NU este un strat al atmosferei. Este ultima noastră barieră de apărare împotriva efectelor distrugătoare ale Soarelui nostru. Este localizată la câteva sute de km depărtare de Pământ și se extinde până la 90.000 km între Pământ și soare iar în partea întunecată a Pământului se extinde până la 6.300.000 km (magneto-coada). Este acea zonă din jurul planetei noastre care este controlată de câmpul magnetic al Pământului și este bombardată în permanență de vânturile solare încărcate cu radiații puternice (în special în urma unor explozii solare). Magnetosfera Pământului este cea mai puternică dintre magnetosferele celor 4 planete terestre.
Continuarea vieții noastre pe Pământ este datorată acestui scut extraordinar.

Date pe scurt:
  • Dimensiune: Patru planete din sistemul solar sunt mai mici decât Terra și 4 mai mari ca Terra
  • Diametru: 12,756 km
  • Suprafața: Apă 70%, aer și pământ cu toate felurile de relief
  • Atmosfera: Azot 77%, oxygen 21%,1% Argon și restul alte gaze
  • Perioada de rotație în jurul axei: 23 ore, 56 minute, 4 secunde
  • Perioada de rotație în jurul Soarelui: 365.2 zile
  • Sateliți: 1 - Luna
  • Distanța medie față de Soare: 149.6 million km
  • Inele: 0

Pământul fotografiat de pe Apollo 17
Straturile atmosferei; Sursa imagine: Wikipedia

Share this article with your friends.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu