Ce vreți să vedeți prin telescop ?

Acum că v-am prezentat diferitele tipuri de telescoape care există pe piață, probabil că vă întrebați care este telescopul perfect pentru mine ?

Asta depinde de ceea ce vreți să vedeți cu el…. Trebuie să vă spun de la început și să aveți în vedere totdeauna lucrul acesta: dacă aveți pretenția să vedeți imagini prin telescop ca acelea pe care le vedeți în revistele de specialitate, la televizor sau pe internet la NASA, ESO…..etc, veți fi foarte dezamăgiți – indiferent de ce telescop veți vrea să folosiți. Acele imagini au fost capturate folosind camere foto extrem de sensibile la lumină și la expuneri foarte lungi de la zeci de minute, la câteva ore până la câteva zile (cum este cazul fotografiei UDF al Hubble). Culori ca în acele imagini superbe nu puteți vedea în niciun telescop de pe fața pământului. Și totul ține de natura ochilor noștrii. Sunt pur și simplu prea slabi pentru a aduna destula informație de la o sursă de lumină foarte foarte foarte slabă.

Privind prin telescop puteți vedea obiectele doar în alb negru. Excepție de la această regulă fac planetele din sistemul nostru solar și stelele mai strălucitoare. Aici într-adevăr veți vedea culori și veți fi impresionați – cum am rămas eu și sunt de fiecare dată când privesc Saturnul.
Un alt factor pe care trebuie să îl luați în considerație este puterea de mărire a telescopului sau grosismentul cum i se spune în rândul astronomilor. Majoritatea începătorilor pun mare accent pe acest detaliu și fac o mare greșeală deoarece au impresia că grosismentul este cel mai important factor al unui telescop și se ghidează după acesta în alegerea unui instrument, iar comercianții se bazează pe acest lucru pentru a face profit.



Grosismentul nu este o funcție de măsurare a capacității/performanței unui telescop. Puterea unui telescop este dată de capacitatea acestuia de a colecta cât mai multă lumină și a proiecta fasciculul în focar fără distorsiuni majore. Cu alte cuvinte într-o ordine oarecare, apertură mare și calitatea materialelor excelentă.
Cele mai bune observații sunt făcute la o putere de mărire mică, deoarece imaginea este mai clară, luminoasă și mai stabilă. Grosisment mic înseamnă ceva între 30x și 50-60x. Obiectele care necesită putere de mărire mare sunt stelele duble pentru a le putea vedea individual (rezolva/despărți este termenul folosit). Desigur puteți folosi magnificație mare și pentru a vedea craterele lunare și planetele, însă veți observa că pe măsură ce măriți, imaginea se întunecă. De aceea este recomandat ca aceasta să se facă pe obiectele mai luminoase.

Eu unul foarte rar folosesc grosismente mari. Vă recomand să vă cumpărați oculare de lungimi focale diferite care vă vor oferi grosismente diferite, evitând astfel introducerea unui barlow. Pentru cele mai bune observații aveți nevoie să fiți într-o zonă cu un cer cât mai negru, departe de luminile orașului pentru a putea vedea obiectele foarte slab luminate. Atmosfera de asemenea trebuie să fie calmă, transparentă, altfel veți ajunge cu o imagine care va “fierbe” în ocular.
Dacă vreți să faceți observații planetare, aveți nevoie de un telescop care vă oferă o imagine sharp și cu un contrast ridicat – iar aici cea mai bună alegere pentru voi este un telescop refractor/o lunetă. Planetele fiind obiecte destul de strălucitoare nu veți avea nevoie de aperturi mari. Desigur puteți vedea și galaxiile apropiate cum ar fi Andromeda, M33 și marea nebuloasă din Orion (M42), roiuri de stele mai strălucitoare. Dar pentru o vedere mai bună aveți nevoie de aperturi mai mari.
Aici intervine în ajutorul vostru telescopul reflector. Acesta este excelent pentru vizualizarea obiectelor deepsky precum galaxii îndepărtate slab luminate, roiuri de stele, stele duble….etc.
Telescoapele catadioptrice sunt excelente pentru un compromis între cele două mai sus amintite. Este foarte bun atât la planetare cât și la deepsky, dar este mai scump decât un reflector la aceeași apertură.

Alegerea este a voastră! Dacă aveți o groază de bani – mergeți pe un refractor Takahashi! Nu veți regreta alegerea făcută!
Cam așa veți vedea Saturnul în nopțile excelente!
Share this article with your friends.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu