Giganții Universului - NGC 6872

Spectaculoasa galaxie din imaginea de mai jos – NGC 6872 – este o galaxie spirală barată și se găsește în constelația Pavos din emisfera sudică la o distanță de 212 milioane de ani lumină. Deci pentru observatorii din emisfera nordică cu un telescop pe măsură, galaxia nu poate fi observată din păcate.
O echipă de astronomi din SUA, Chile și Brazilia au încoronat galaxia ca fiind una dintre cele mai mari din întreg universul observabil pe baza datelor colectate de către misiunea GALEX ( Galaxy Evolution Explorer) a NASA. Măsurată cap-coadă de-a lungul celor două brațe spirale larg deschise, NGC 6872 se întinde mai mult de 522.000 de ani lumină – de cinci ori mai mare decât galaxia noastră. Fără posibilitatea datelor primite de la GALEX care a putut detecta lumina ultavioletă ale celor mai tinere stele din galaxie, oamenii de știință nu ar fi reușit să vadă întreaga întindere a acestui sistem.
Aspectul neobișnuit/ciudat al galaxiei provine din interacționarea acesteia cu o altă galaxie mult mai mică IC4970, această coliziune fiind responsabilă de dimensiunea masivă a galaxiei.

Galaxia NGC6872
NGC 6872; Credits: ESO/VLT

Galaxia NGC 6872
NGC 6872; Credits: Sydney Girls High School Astronomy Club,
Travis Rector (Univ. Alaska), Ángel López-Sánchez (Australian Astronomical Obs./ Macquarie Univ.), Australian Gemini Office
Share this article with your friends.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu