Ce telescop cumpăr ?

Dacă sunteți interesați de domeniul astronomic și vreți să faceți primii pași în studierea cerului o să vreți să vă luați un telescop care să vă satisfacă curiozitățile și eventual să vă țina interesați de astronomie. Pentru un începător în ale observațiilor astronomice, foarte multă lume recomandă folosirea unui binoclu. Binoclul având un câmp vizual mare vă ajută să vă obișnuiți cu cerul – este un instrument foarte util pentru un începător care nu cunoaște constelațiile și care nu știe să facă deosebirea dintre stele și planete.

Ce binoclu să cumpărați ?

Evident nu orice binoclu luat din Castani, târguri sau supermarketuri – asta dacă vreți ca imaginea oferită să fie clară, corectă, fără distorsiuni și alte defecte optice. Recomandat este un binoclu cu un diametru cât mai mare și care să nu mărească mai mult de 10-15x. Ce trece de această mărire deja prezintă probleme la stabilitatea imaginii. Eu vă recomand un binoclu 10×50 [asta înseamnă că binoclul are diametrul lentilei de 50mm și o mărire de 10x], dar puteți de asemenea opta pentru unul și mai mare – este la latitudinea voastră. De asemenea vă recomand ca binoclul să aibe mărirea fixă și nu cu zoom 8-15x sau alte combinații. De ce? Pentru că prin construcția ulterioară a sistemului zoom se introduc compromisuri în sistemul optic, acesta fiind mult mai slab decât unul cu grosisment (mărire) fix.

Dacă sunteți o persoană ca mine și nu vreți să dați o sumă destul de importantă pentru achiziția unui binoclu bun, veți opta în schimb pentru un telescop. La o adică o să vină și binoclul pe parcurs că deh, este un instrument util oricărui amator de stele - ultra portabil și în plus poți sta culcat pe iarbă în timp ce admiri cerul de aproape ceea ce nu poți face cu un telescop. Așa că cei care optează pentru un telescop trebuie să știe că există mai multe tipuri iar acestea se deosebesc prin construcție.

1. Telescopul refractor (numit și lunetă)
2. Telescopul reflector
3 și 4 Telescopul catadioptric

După cum se vede în imagine, aceste telescoape au construcții diferite. Sistemul lor optic este diferit.

1. Telescopul refractor
Acestea sunt telescoapele care probabil le-ați văzut prin filmele americane, în biroul vreunui șef.
Cum funcționează acestea ?
Așa cum se poate vedea în diagrama de mai jos
- lumina intră prin lentila obiectiv a lunetei
- lentila apoi îndoaie și refractă fasciculul de lumină într-un punct focal
- acesta este apoi mărit de către ocularul lunetei și proiectat prin acesta în ochii noștrii.

Pro: este foarte ușor de folosit, necesită foarte puțină întreținere, sunt mult mai fiabile datorită faptului că sistemul optic este fixat și aliniat permanent. Sunt foarte bune la observații planetare datorită construcției lor cu focală relativ mare. Se pot folosi și la deepsky însă este nevoie de apertură mai mare pentru a putea strange suficientă lumină de la obiectele slabe în luminozitate.

Contra: Sunt grele și lungi (lucru care are impact asupra transportului) și extrem de scumpe la aperturi mai mari.

2. Reflectorul cunoscut și ca newtonian sau dobsonian (ultimul este numit așa datorită monturii speciale)
Reflectorul are un sistem optic mai complex decât al unei lunete deoarece folosește o oglindă pentru a reflecta fasciculul de lumină în interior.
Lumina intră prin tub până la capătul acesteia unde este reflectată de o oglindă concavă numită și oglindă primară către o oglindă mai mică (oglindă secundară) la capătul celălalt al telescopului. Apoi oglinda secundară reflectă lumina primită către ocularul care este introdus în lateralul tubului optic. Mai jos aveți diagrama.

Pro: Compacte, portabile, accesibile ca preț, disponibile cu aperturi mari 200-300mm deoarece costul producției de oglinzi este mai scăzut ceea ce înseamnă că este excelent pentru obiecte deepsky precum nebuloase, galaxii slabe în luminozitate iar datorită faptului că lumina este reflectată și nu refractată produce mai puține aberații optice.
Contra: optica are nevoie de aliniere regulată mai ales după transport. După câțiva ani de folosire intensă poate avea nevoie de realuminizare, reargintare.

3. Catadioptricele
Acestea sunt o combinație între sistemul optic al reflectoarelor și al refractoarelor – utilizează atât oglinzi cât și lentile. Sunt destul de populare acestea datorită dimensiunilor reduse. Aici deosebim două tipuri principale de catadioptrice: Schmidt-Cassegrain și Maksutov-Cassegrain.

Cum funcționează ?
- lumina intră la un capăt printr-o lentilă corectoare cu rolul de a corecta aberațiile
- apoi fasciculul este reflectat de către oglinda primară către oglinda secundară montată în centrul lentilei corectoare  în capătul opus
- lumina este reflectată din nou printr-o gaura în oglinda primară ajungând astfel la ocular.
Pro: extrem de compacte și portabile, disponibile în aperturi mari dar și cu focale mari datorită traseului lung al luminii în mediul optic, folosește avantajele atât a telescoapelor refractoare cât și a celor reflectoare, făcându-l un telescop bun atât la planetare cât și la deepsky.
Contra: la aperturi mari este mai scump decât un reflector, poate suferi ușoare pierderi de lumină datorită poziției oglinzii secundare.

Acum acestea fiind spuse este la latitudinea voastră să vă alegeți telescopul în funcție de ceea ce vreți să faceți cu el. Și aveți în vedere următorul fapt: nu alegeți niciodată un telescop doar bazați doar pe ceea ce ați văzut în acest articol/sau în oricare altul. Citiți, întrebați pe cât mai mulți cunoscători și luați decizia potrivită pentru voi.

Cer senin!

PUTEȚI CONSULTA O LISTĂ CU TELESCOAPE ȘI PREȚURI AICI!
Share this article with your friends.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu