Aspecte interesante ale planetelor din sistemul solar

Cum se vede Soarele de pe fiecare planetă din sistemul solar

Mai jos aveți un grafic interesant în care este prezentat dimensiunea aparentă a Soarelui de pe fiecare planetă din sistemul solar, din păcate nu și de pe Pluto deși ar fi irelevantă dimensiunea aparentă a Soarelui de pe această planetă pitică.

Soarele văzut de pe cele 8 planete

Iar mai jos, aveți un alt grafic în care este reprezentată oblicitatea [gradul de înclinare] celor 9 planete din sistemul solar, da, inclusiv Pluto. Astfel că după o analizare mai atentă a înclinării axelor planetelor, putem spune că Pământul și Marte au aproximativ același grad de înclinare și aceeași direcție de rotație. Saturn și cu Neptun au și ele aproximativ același grad de înclinare și aceeași direcție de rotație. La fel și cu Mercur și Jupiter. Venus este însă o excepție. Pe lângă faptul că axa planetei este înclinată la 170°, Venus se rotește invers față de celelalte planete și deasemenea față de Pământ. Apoi mai urmează două planete foarte interesante d.p.d.v a înclinării axei: Uranus și planeta pitică Pluto. După cum puteți observa, acestea au axa aproximativ paralelă cu planul orbitei. Astfel că în timpul solstițiului Uranian, un pol al planetei este îndreptat către Soare iar celălalt pol este cufundat în întuneric. În acest fel fiecare pol al planetei primește lumină timp de 42 de ani, urmat apoi de alți 42 de ani de întuneric. În timpul echinocțiilor, Uranus are un ciclu noapte-zi asemănător celorlalte planete din sistemul solar.

Pe 7 Decembrie 2007 Uranus a atins echinocțiul de toamnă. Acum se îndreaptă către solstițiul de iarnă care va avea loc în 2028.

înclinarea axei planetelor
Share this article with your friends.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu