Galaxia M51 - Whirlpool

Observație din 23-Iul-2011

La următoarea sesiune de observații de la țară, după ce am început să mă obișnuiesc cu telescopul și montura, constelațiile, am decis că e timpul de deep sky cu adevărat. După ce am venit de prin sat, mi-am scos telescopul frumos în spatele casei - era puțin după ora 12 noaptea și destul de răcoare: 16 grade C.

Din spatele casei aveam privire către nord și vest; privirea către est era blocată de casă, iar către sud de pomii din curte și casele vecinilor. Singura opțiune pentru mine era Carul Mare. Galaxia mea preferată se află imediat la sud de această constelație luminoasă în Canes Venatici. Cunoscătorii știu, este vorba de M51, sau Whirlpool Galaxy - the darling of astronomy cum este supranumită.

Pentru a localiza obiecte care nu se pot vedea cu ochiul liber pe cer din cauza magnitudinii mari, se ia drept ghid o stea mai strălucitoare din zonă, apoi folosindu-ne de un atlas stelar sau de o hartă a cerului căutăm traseul până la obiectul care vrem să-l vedem. Așa că mi-am îndreptat telescopul către Alkaid, prima stea din estul constelației Carul Mare, iar de acolo am pornit în jos până am găsit-o! A fost chiar mai ușor decât cu Andromeda - vezi aici patania cu M31.

A fost o satisfacție totală să privesc ceva atât de îndepărtat! Am stat privind-o minute bune, urmărind-o cu telescopul. Nucleele celor două galaxii care interacționează erau foarte bine vizibile, se vedea "steaua" din centrul galaxiei mai mari, se vedea foarte clar brațul care "leagă" cele două galaxii. Am contemplat-o fiind uimit de priveliștea oferită, doi ochi care mă priveau de la 31 de milioane de ani lumină. Am fost foarte entuziasmat să am șansa să privesc în trecut la 31 de milioane de ani către această galaxie, gândindu-mă la lumina care a călătorit 31 de milioane de ani pentru a-mi scălda ochii cu frumusețea aceasta!

Opriți-vă un pic și gândiți-vă la fărâma de lumină care a părăsit galaxia. Dinozaurii încă existau pe Terra când fasciculele de lumina au început să călătorească în spațiu pentru a ajunge la ochii mei.
După ce mi-am revenit, am privit către sud și Scorpionul încă mai era vizibil pe cer. Roiul globular M4 mă aștepta, așa că mi-am mutat telescopul de 28 kg într-o poziție încât să pot vedea constelația fără ca pomii să mă împiedice. Am găsit acest roi globular relativ ușor. Fiind primul meu roi globular observat, nu am fost foarte impresionat, nici nu am putut rezolva toate stelele din acest roi mic. La o privire atentă se puteau vedea mii de stele grupate sub formă aproximativ sferică. M4 este un roi globular situat la o distanță de 7200 ani lumină, conținând peste 10.000 de stele, acoperind o distanță de aproximativ 75 ani lumină.

Câteva date și despre M51 - este de fapt un grup de 2 galaxii care interacționează și anume NGC 5194 - o galaxie spirală și companionul ei NGC 5195 - galaxie neregulată. Aceste două galaxii vor trece una pe lângă cealaltă în cele din urmă. Este situată la 31 de milioane de ani lumină[ după unele surse la 23 ± 4 milioane de ani lumină] în constelația Canes Venatici. Galaxia are o magnitudine de 8.4

Și niște poze cu protagoniștii articolului de azi:
Fotografie câmă larg M4 și Antares
M4 și Antares; Credit: Angus Lau

Messier4
M4; Credit: Imagekind.com

Galaxia Whirlpool
M51 - Galaxia Whirlpool; Credit: Hubble
Share this article with your friends.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu