Deepsky prin Săgetător

Observație din 01-Aug-2011

Seara trecută, mi-am schimbat locația și am trecut în curtea interioară, unde am o mică "fereastră" spre Săgetator, și toată partea Estică. Datorită abundenței de obiecte în Săgetător, precum și faptul ca sunt începător, nu știu exact, tot ce am văzut. Să încep totuși cu ce știu exact că am văzut.

Am aruncat o privire spre zenit, unde am recunoscut constelația Delfinul, după care am localizat foarte ușor Săgeata (constelație) care era vizibilă foarte bine, cu toate că petrecerea de la nunta vecinilor a durat și toată noaptea de 1 August. Odată ce am localizat Săgeata, am căutat roiul globular M71, care l-am găsit foarte ușor. Nu este un roi spectaculos, dar merită trecut în palmares!
Bineînțeles că prima țintă a fost nebuloasa Dumbbell (M27), dar am zis să încep cu ceva mai ușor de gasit. După M71, am pornit în sus pe cer, și în câteva clipe am gasit și nebuloasa. Nu am reușit să văd steaua centrală din păcate. Oricum am rămas plăcut impresionat de această nebuloasă. După aceea, am pornit spre Săgetator. Am văzut un roi deschis cu puțină nebulozitate, probabil M25, unul globular posibil M22, M70. În Pești am văzut roiul globular M2; în Ophiuchus, M10 și cam atât din DSO. La sfârșitul sesiunii, am avut cea mai spectaculoasă observație a planetei Jupiter. În jurul orei 02, când era destul de sus pe cer, scăpând de curenții care erau pe lângă zidurile casei în locul vechi de observație, acum am reușit să văd foarte clar cele 2 benzi maro, marea pată roșie precum și ceva nori de pe suprafața planetei. Detalii se vedeau și la cel mai mic grosisment, folosind ocularul de 25mm, dar planeta era prea strălucitoare. Probabil mi-ar fi trebuit un filtru pentru Jupiter!

Oricum a fost o seară reușită!

Messier 70
M70

Messier2
M2

Messier10
M10

Messier22
M22

Messier25
M25

Dumbbell Nebula
M27 - Dumbbell Nebula

Messier71
M71

Image credits: M71 - Marcin Paciorek; M27 - Astrophoto.com; M25 - Sergio Eguivar; M22- Jean-Charles CuillandreCFHT); M70 - NASA/Hubble Space Telescope; M2 - David Snay; M10 - ESA/Hubble
Share this article with your friends.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu