Cum vedeți cometa Lovejoy


Am văzut Lovejoy! Da, aseară am văzut cometa Lovejoy pentru prima oară și voi profita de cerul senin din zilele acestea pentru a o vedea din nou și a o fotografia!

Deși cometa a fost în cel mai apropiat punct față de Pământ pe 7 Ianuarie (la 70 milioane de km), poate fi observată foarte bine până pe 17 Ianuarie, după care urcă tot mai sus pe cer, pierde din strălucire și va fi mai greu de detectat pe un cer de oraș. Cometa C/2014 Q2 Lovejoy este o cometă cu o orbită foarte mare - aproximativ 11,000 de ani.

Așa că profitați de cerul senin și uitați-vă după cometă! Următoarea trecere a cometei va fi abia peste 8,000 de ani - deci... acum e timpul!

De ce aveți nevoie pentru a vedea cometa: 

- dacă locuiți în oraș aveți nevoie măcar de un binoclu pentru a o putea observa.
- dacă locuiți departe de oraș încercați mai întâi cu ohiul liber să o căutați pe cer, apoi încercați cu binoclul pentru o vedere mai bună.

Având o magnitudine curentă de 4.6 cometa este vizibilă cu ochiul liber din zone rurale, departe de lumina parazită a orașelor. Eu am încercat cu ochiul liber, și cu ochelari de vedere și nu am distins nimic de pe cerul meu de oraș.

Cum găsiți cometa și la ce să vă așteptați să vedeți:

1. Pentru un începător este cel mai bine să ieșiți afară din casă ca să aveți o vedere mai amănunțită a cerului.
2. Priviți către Sud și localizați "centura lui Orion". Centura lui Orion este reprezentată de cele 3 stele așezate în linie.
3. În dreapta centurii lui Orion, mai sus pe cer se află Aldebaran (o stea roșiatică).
4 (a)  Îndreptați-vă atenția asupra lui Aldebaran și observați că face parte dintr-un grup de stele în formă de V.
4 (b) Dacă nu ați reușit să distingeți acel V, mergeți mai mult către dreapta-sus până vedeți Pleiadele. O pată albicioasă pe cer - prin binoclu veți distinge 7-8 stele în formație identică cu Ursa Mare (Carul Mare)
5. Din vârful acelui V sau dreptul Pleiadelor faceți o plimbare cu binoclul, ușor în toate direcțiile (sus, jos, stânga, dreapta) până când o pată rotundă (cam cât jumate din dimensiunea lunii pline) și albicioasă/difuză vă atrage atenția. Aceea este cometa! Fixați-vă atenția apoi asupra ei și petreceți câteva minute pentru a o observa.

Fotografii se pot folosi de aparatele DSLR din dotare pentru a o fotografia, sau localiza! În poză arată mult mai bine decât în binoclu sau în telescop.
Orion, Aldebaran și Pleiadele
Către Aldebaran și Pleiade

Traiectorie cometa Ianuarie 2015
Traiectoria cometei în luna Ianuarie


Cer senin vă doresc și succes la localizarea cometei - pentru orice alte întrebări, folosiți secțiunea de comentarii!
Share this article with your friends.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu