Eclipsă de soare vizibilă din România în Martie 2015

Așa cum v-am spus la începutul anului, pe 20 Martie 2015 România va avea parte de o eclipsă de soare (nu totală ci parțială). Ultima eclipsă de acest fel vizibilă de pe teritoriul României a fost pe 4 Ianuarie 2011. Deși vremea a fost capricioasă atunci, am reușit să fac măcar o fotografie bună (pe vremea aceea încă nu aveam telescop).

Eclipsa parțială de soare din ianuarie 2011
Eclipsa parțială de soare din
4 Ianuarie 2011


Să revenim la eclipsa de anul acesta. Eclipsa va începe la ora 10:40 în vestul țării. În București aceasta va începe la ora 10:48, iar de la ora 10:58 aceasta va putea fi văzută din fiecare colț al țării.

În București maximul eclipsei va fi atins la ora 11:56, apoi la ora 13:04 va avea loc ultimul contact aparent al lunii cu soarele. Suprafața soarelui va fi acoperită de lună în proporție de 43%.
Pentru alte date tehnice și informații vizitați cu încredere site-ul celor de la Astroinfo.

Pentru cei din București care doriți să vedeți eclipsa în siguranță printr-un instrument optic și nu aveți unul, mă veți găsi Vineri 20 Martie 2015 de la ora 9:00 în parcarea CARREFOUR FEERIA (Băneasa) împreună cu alți astronomi amatori și instrumentele acestora.

Pentru a ține legătura și a vă informa de eventualele modificări mă puteți contacta pe pagina de Facebook a blogului sau la e-mail la: n.daniyyel@yahoo.com.

Și acum ATENȚIONARE

PENTRU CĂ ESTE VORBA DESPRE O ECLIPSĂ DE SOARE - NU PRIVIȚI SOARELE CU OCHII LIBERI ȘI ÎN NICIUN CAZ NU PRIVIȚI SOARELE PRINTR-UN INSTRUMENT OPTIC (BINOCLU/TELESCOP/MONOCLU/LUNETĂ ETC.) FĂRĂ UN FILTRU SOLAR ADECVAT ȘI INTACT. Acest lucru vă va produce leziuni GRAVE și FOARTE GRAVE ale ochilor și eventual pierderea DEFINITIVĂ a vederii.

Toate acestea fiind spuse, vă urez cer senin și păstrați-vă în siguranță! Nu priviți soarele fără echipament de protecție!
Share this article with your friends.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu